Cornelis elva månader

Hur kan han redan vara elva, ELVA, månader? Ett helt jäkla år om fyra veckor är ju galet. Det har hänt så otroligt mycket den senaste månaden och det har verkligen varit både toppar och dalar i föräldraskapet kan jag lova. En månad med mycket prövningar, huvudvärk och långdragna läggningar samtidigt som mycket gos har delats ut och responsen och medvetenheten hos den lilla minimänniskan har blivit så himla mycket mer påtaglig så det stundvis nästan är roligt att liksom "umgås" med honom.

Sen att han kan gå nu, ja inte bara stapla tre steg och sen falla, utan typ tio steg på rad med någorlunda kontroll, GALET! Första stegen i följd tog han redan 4e oktober, 10 månader och tre veckor gammal. DÅ vill man bara stanna tiden kan jag lova.


Mer då?
Två tänder har nu, äntligen, tittat upp där nere. Så himla söta små risgryn som till synes är väldigt harmlösa men verkar ha ställt till med en hel del bråk när de kikade upp för Cornelis räkning. Vi hade ett par nätter där han vaknade och var så himla ledsen att inget hjälpte mer än att ta upp och vagga i famnen, något vi typ aldrig behövt göra på nätterna förr. Även feber och stingslighet tror vi haft med detta att göra. I början av denna elfte månad hade vi helt klart en dramaqueen här hemma då minsta lilla snedsteg, motgång eller svårighet landade i storgråt eller raklångt golvläge. Detta beteende blev i slutet av månaden bättre, även om han ibland blir tvärarg och ledsen om han inte får som han vill. Dock tror jag mer det ligger i hans personlighet nu än tänder…

Han verkar tycka om musik och dansar gärna med till låtar eller vinkar med händerna och han är mäkta faschinerad av gitarrspel. Vinkar hejdå och klappar i händerna gör han och det gulligaste "tricket" just nu är när man ber honom att "gosa med kudden" och han borrar ner fejset i kudden. Sen att han ibland väjer att gosa med en själv frivilligt är ju också typ det bästa utvecklingssteget, att han kommer krypandes, ställer sig upp mot en och lägger huvudet på ens axel och sen gapar med hela munnen och delar ut en blötingpuss.


Sömnen är rätt oförändrad, känns som att vi haft någorlunda samma rutiner och status på den sen amningen slutade. Två sovstunder/dag vanligtvis och somnar för natten runt 19-20 och sedan är det typ två större uppvak varje natt som kräver en flaska ersättning eller att han kommer upp till vår säng för att han skall somna om. Detta innebär att längre sovstunder än 3-4h i rad nattetid ännu inte är att räkna med för mig och Nicklas. Läggningarna är det verkligen toppar och dalar på och kan gå på fem minuter men lika gärna ta en timme om man råkar haffa honom i fel läge. Det känns som att Cornelis just nu är väldigt uppmärksam på när saker händer här hemma, är det något kul på gång eller tv:n är på med något livligt program så vill han verkligen inte somna. Men vi tragglar vidare och tror och hoppas att det blir bättre nu när han flyttat till eget rum och nattas direkt i sin säng.


Matintresset fortsätter, ännu har vi inte direkt märkt något han inte tycker om även om han såklart kan vara skeptisk till nya smaker. Förutom att han gillar att äta mat rent smakmässigt så gillar han även att äta mat rent fysiskt, dvs han äter gärna själv med händerna och verkar inte direkt olycklig när han faktiskt tillåts att ta gröt med händerna. Jag tror att sålänge det får vara roligt att äta mat så kommer det hela tiden vara intressant att få testa och smaka nya grejer, om det i sin tur innebär mer kladd och mer tvätt av kläder så får det vara så. Ett knep just nu att få C att sitta still hela måltider (det är nämligen det största problemet) är att han har en egen tallrik utöver den med den riktiga maten som han får plocka småsaker från själv under tiden han matas. Det kan vara ärtor, majs, små brödbitar eller en majskrok. Tack Gud för majskroken för övrigt, räddar ju vilken motgång som helst.
En vanlig dag på ett ungefär kan se ut i matupplägg. 08:00 Gröt och macka/rån, 10.00 Ersättning i samband med vila, 12.00 lunch som består av barnmat eller det vi äter om det funkar, 16.30 något mellis, 18.00 kvällsmat eller gröt, 19.30 ersättning i samband med nattning och sedan blir det minst en flaska till under natten.

Förutom mat så stoppas typ allt fortfarande i munnen, stearin, sand, kottar, plastdjur eller varför inte smaska lite på gympaskorna i hallen.

Det blev minst sagt en lång utläggning denna händelserika månad. Ingen ny vikt eller längd kan jag dela med mig av men 10kg kan jag tippa på.

 Cornelis tio vs Cornelis elva månader.


Kommentera här: