Cornelis tio månader

Denna lilla älskling alltså. Månaden som gått, perioden mellan att vara nio och tio månader tror jag banne mig varit Cornelis bästa hittils. Det har varit en glad månad, en månad fylld av nya uttryck, upptäckter och koder som knäckts.
Äntligen så känns det som att det är en tvåvägskommunikation som utbyts. Gör man nåt "roligt" uttryck eller tittutaktigt så skrattar han åt oss. Han kan själv göra saker som det känns som att han gör för att få en reaktion då han tittar på oss efteråt. Det kan vara små saker som att kasta ner skeden från bordet och sen titta på oss för att se om vi reagerar eller att han ramlar lite lätt och tittar på oss för att se om vi blir oroliga eller inte innan han själv väljer om han skall bli ledsen. Det må vara små saker men det är så kul att se att det finns en början till ytterligare kommunikation. 
Han kan på vår förfrågan om "hur lång är Cornelis?" räcka upp båda armarna mot luften, han pekar på lampan om man frågar var den är och han diggar till musik (hiphop oftast till hans pappas förtret). 
 
Som person är han väldigt aktiv, kryper runt i 180 och kan inte sitta still längre perioder och skall verkligen pilla på allt, smaka på allt och ta sig in överallt. Samtidigt är han otroligt gosig av sig när han väl vill. Pussas och vill komma i famnen. När han skall somna och man ligger med honom i sängen så vill han vara nära nära, hålla runt ens hals och gärna pilla en i ansiktet och peta i ögat, dra i näsan eller varför inte peta en i munnen.
Sömnen som förra månaden var en liten kamp när det kom till att soman in har denna månaden istället varit helt tvärt om. Han har somnat utan problem ihop med en flaska ersättning, nära nån av oss och sen har det funkat att bara lägga över honom i sin säng och då sover han ändå hyffsat djupt.
Sovtiderna är dock rätt oförändrade. En tupplur på morgonen vid 09, en mitt på dagen kring 14 och sen sova för natten vid 19.30. Nätterna är fortfarande inte helt hundra men nattmålet mitt i natten har vi försökt börja avveckla så har man tur räcker det med en flaska vid midnatt och sen lite hjälp med nappen nån gång mitt i natten och sen uppstigning kring 06.
 
Nyfikenheten hos denna lilla herre har utvecklat sig som så att han vill vara överallt och älskar att stänga och öppna dörrar. Han blir rasande om någon går in på toaletten och stänger dörren framför honom, då skall han slå på dörren för att komma in. Han plockar gärna med saker i burkar, i och ur, ur och i. 
Ställer sig upp vid saker helt obehindrat nu och kan stå och hålla i sig endast med en hand eller helt utan att hålla i sig om han typ lutar ryggen mot soffan eller en vägg. 
 
Aptiten är det inte något felpå och färre flaskor ersättning ger vi honom dagtid och han äter istället större portioner av "vanlig" mat. Det är få saker han ratat så vi kör på med väldigt varierad barnmat och även varianter på det vi äter som funkar att mosa eller dela i småbitar. Då han inte alltid har ro att bara sitta och äta så är knepet att lägga ut småbitar av något, typ rån, lax, ärtor eller annat som han kan plocka själv med samtidigt som vi matar honom med den rikitga maten. Gröt, både köpegröt och hemgjord havregrynsgröt blir frukost och kvällsmål och sedan allt från potatis med fisk, grönsakspuréer, pannkakor, frukt och majskrokar varieras det med under dagen. 
 
Vi avslutade denna månad med ett läkarbesök där allt såg fint ut och han närmar sig nu medelkurvan så det känns som att efter att vi sutade amma så har han ökat bättre i vikt vilket ju är toppenbevis på att han faktiskt får i sig tillräckligt. 9500 gram och 73 centimeter mäter nu den lilla älsklingen.
Cornelis nio vs Cornelis tio månader. 


Kommentera här: