Cornelis fem månader

En vecka sent men likväl, här är den, den lilla uppdateringen.
Han har gått och blivit fem månader. Fy fan vad tiden går fort. Den här femte månaden tycker jag inte bidragit till så många större nya utvecklingssteg hos C men däremot har det han redan kan liksom stabiliserat och han är med och "medveten" på ett helt annat sätt än för ett par veckor sedan.
Jag vet att jag tyckte att förra månaden tedde sig rätt enkelt och C var väldigt lugn och harmonisk. Nu däremot har det varit lite annat ljud i skällan med en liten person som vet vad han vill, inte gillar läget med vad som helst och som låter oss höra när han inte är nöjd.
 
Om vi skall stolpa upp lite så kam man väl säga så här.
Sömn, där kan det fortfarande dagtid gå att få honom att sova lite längre stunder om han ligger i vagnen eller somnar i "rätt tid" hemma. Men om han hinner bli för övertrött kan det vara en liten kamp att få honom att komma till ro och nätterna har helt klart denna månad varit annorlunda. Från att ha följt någolunda rytm nattetid med ett par måltider och sen somnat om så vaknar han nu mycket oftare och kan vara hysteriskt ledsen direkt, ibland fortfarande i något mellanläge av vaken och sovande. Det enda som funkar då är bröstet så vissa nätter känns det som att han har sovit med bröstet i munnen bredvid mig mer eller mindre.
Det som är skönt dock är att den rutin som känns som den stabilisertas är att han somnar mellan 20-21 varje kväll vilket vi också försöäker hålla rätt hårt på. 
Vi har försökt byta hans sovplats från korg till spjälsäng men det har inte riktigt funkat så det blir nog till att gå tillbaka till korgen bredvid mig ett tag till tills han lugnat ner sig lite mer på nätterna.
 
Mat, där är det inte så mycket att orda om då han verkligen är en amningsälskande liten sak. Han har fått smaka på lite olika puréer, morrot, potatis, gröt och banan men det verkar inte vara så intressant. Lite banan verkar vara det som funkar bäst utifrån hans grimaser men intresset verkar itne riktigt finnas där än att testa något nytt så vi avvaktar nog et tag med att introducera större mängder "mat". Lite ersättning har han fått i mindre mängd några gånger och det har gått bättre än tidigare men nu verkar han istället inte gilla att ta flaskan så det är ju lite status quo. Just det, han har fått leka med ett smörgåsrån också, mest mosade han det i bordet men en och annan smula slank nog ner, kul att leka med om inte annat.
 
Skills då, nya sådana är inga av den större kalibern men han har börjat suga på sina tår vilket ju är lite festligt att titta på. Han har inte knäckt koden med att rulla runt än men någon gång "vält" från mage till rygg så det är nog på gång. Stabil i nacke och rygg har han varit länge och nu kan han efter en stund på magläge ha förflyttat sig likt en stjärna runt ett varv med hjälp av att dra in ena foten under sig och kravla lite. Frammåt går inte men runt ett varv kan hända. Hans stabilitet gör också att han har kunnat börja sitta upp med stöd i soffan och i barnstol vilket gör middagar och restaurngbesök lite enklare för hans föräldrar.  
 
Lite annat smått och gott är att han älskar sitt babysim och är verkligen som fisken i vattnet och sprattlar hej vilt. Han har två gånger dykt under vattnet och kunnat flyta på rygg med endast ett tumgrepp som hjälp från mig. Sin vagn har han börjat tröttna lite på om han är vaken så då har vi testsat ryggstödet och han kan då sitta upp och titta vilket är en hit. Ännu en lyckad tågresa har genomförts och ännu några restaurangbesök. Favoritsången är "Sov du lilla videung" i en speciell spotifyversion och den funkar i 90% ac fallen att somna till.
 
En stor liten kille nu på 6.1kg och 63.5cm. 
Cornelis 4mån vs Cornlis 5mån

Kommentera här: